U bent hier: Alles over TsjechiŽ / steden / Praag

TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar TsjechiŽ beste reistijd TsjechiŽ
TsjechiŽ weer & klimaatinfo het weer in TsjechiŽ

TsjechiŽ:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holaöovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     Českť Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec KrŠlovť
     KutnŠ Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over TsjechiŽ:
 ● sites over TsjechiŽ

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

Steden op allesoverTsjechiŽ.nl: Praag

Praag

Praag

Praag is de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Praag ligt midden in de regio Midden-Bohemen, maar vormt een zowel een eigen regio als een eigen district. De geschiedenis van Praag (Praha) gaat duizenden terug, waarbij er al voor het begin van onze jaartelling sprake was van een Keltische nederzetting aan de oevers van de Moldau. De belangrijkste groeiperiode kende Praag in de middeleeuwen, toen op de linkeroever de Praagse Burcht verrees en op de rechteroever de basis werd gelegd voor wat nu de oude binnenstad van Praag is. Een tweede belangrijke periode voor Praag is 1918 tot 1989. In 1918 werd Praag de hoofdstad van een nieuw land: Tsjecho-Slowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Praag bezet geweest door de Duitsers. Dat heeft een groot aantal in Praag en in de rest van TsjechiŽ wonende joden het leven gekost. In totaal zijn er bijna een kwart miljoen joodse inwoners van TsjechiŽ gedood en/of gedeporteerd gedurende de zes jaar dat W.O. II duurde. Na de oorlog heeft dit vergaande gevolgen gehad voor de vele Duitsers die in TsjechiŽ en Praag leefden. Een deel werd gedood, een groter deel gedeporteerd en veel Duitsers zijn zelf het land ontvlucht. In de eerste jaren na de oorlog is de herinnering aan een tweetalig verleden (Tsjechisch en Duits) weggevaagd. Duitstalige instituten verdwenen, waaronder de Duitstalige universiteit in Praag. Na de bezetting tijdens W.O. II volgden enkele decennia onder een communistisch regime. Deze periode werd in 1989 afgesloten met de fluwelen revolutie, waarna er een democratisch systeem kwam. Vanaf 1 januari 1993 werd Praag de hoofdstad van het nieuwe land TsjechiŽ, dat ontstond na de opsplitsing van Tsjechoslowakije. Vanaf dat moment is de populariteit van Praag als toeristische bestemming enorm toegenomen. Praag behoort tegenwoordig tot de meest populaire stedentripbestemmingen in heel Europa.

 

Praag bezoeken

Om Praag goed te verkennen heb je minimaal een paar dagen nodig. Niet vanwege de omvang van de stad, maar vooral vanwege de vele bezienswaardigheden die Praag telt. De binnenstad van Praag is in vergelijking met een aantal andere Europese hoofdsteden zoals Parijs, Madrid, Londen en Berlijn zelfs vrij compact te noemen. Als je een accommodatie kiest in het centrum van Praag (district Praag 1 / Praha 1) dan kun je eigenlijk bijna alles prima te voet doen. De afstanden binnen het centrum zijn uitstekend te doen en Praag is redelijk voetgangervriendelijk. Pas wel op met hoge hakken, want er wordt volop gebruik gemaakt van ongelijke stenen in de bestrating en ook de vele tramrails in het centrum zijn een bedreiging voor hakkendraagsters. Binnen het centrum van Praag is er een vrij grote variatie in verschillende accommodaties. Het aantal hotels is de afgelopen jaren flink toegenomen, echter is door de evenredig groeiende populariteit de gemiddelde prijs per kamer ook flink gestegen. Hoewel Praag niet zo duur is als veel andere steden betaal je in de Tsjechische hoofdstad een aardig hoge prijs per nacht in vergelijking tot wat je elders in TsjechiŽ betaalt. Een zeer goed alternatief wordt gevormd door de nog steeds volop aanwezige kleinere pensions en door een toenemend aanbod van appartementen die zich gewoon in de doorsnee wooncomplexen in de stad bevinden. Op die manier kun je feitelijk bijna Praag beleven alsof je er zelf woont. Deze manier van overnachten in Praag geniet onze persoonlijke voorkeur. Houd er rekening mee dat het hoogseizoen in Praag loopt van april tot en met oktober. In deze periode liggen de prijzen voor hotelkamers en appartementen in de regel hoger dan gedurende de wintermaanden.

Betaal niet teveel voor je hotel of andere accommodatie

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Praag dan kun je gebruik maken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B's. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken. Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Praag vindt. Ook worden de prijzen van de officiŽle hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs!
Bekijk hier de laagste prijzen voor hotels en accommodaties in Praag voor jouw reisdata!

Vervoer

Als je per vliegtuig naar Praag komt dan land je op luchthaven Ruzně. Het vliegveld ligt ongeveer twintig kilometer ten noordwesten van het centrum. Afhankelijk van de drukte op de weg doe je hier per taxi zoín 30 tot 60 minuten over. Er zijn meerdere bedrijven die de transfer tussen de luchthaven en Praag voor een vast tarief kunnen verzorgen. Via internet zijn er meerdere aanbieders te vinden waarbij je vooraf kunt reserveren. Een aantal accommodaties verlenen deze dienst ook.

In Praag kun je gebruik maken van taxiís, die normaal gesproken op de taximeter moeten rijden. Voor ritten naar het vliegveld en buiten Praag moet je wel een prijs afspreken. Binnen Praag heb je wat betreft openbaar vervoer de keuze uit trams, de metro en bussen. Zorg ervoor dat je vooraf een kaartje hebt gekocht. Heb je geen zin in het gedoe met losse kaartjes en voorwaarden dan kun je een toeristenkaart kopen, die je recht geven op 24 uur of 3 dagen onbeperkt openbaar vervoer voor een vaste prijs. Deze kaarten koop je bij de informatiebalies van het Praagse openbaar vervoersbedrijf. Wie overweegt om met de eigen auto naar Praag te komen die moet er rekening mee houden dat het aantal parkeerplaatsen in het centrum beperkt is en er gedurende een deel van de dag voor betaald moet worden. Het centrum van Praag is in verschillende zones ingedeeld: oranje (maximaal 2 uur parkeren; betaald), groen (maximaal 6 uur parkeren, betaald) en blauw (niet parkeren als toerist; is alleen voor bewoners). Parkeerovertredingen worden beloond met een wielklem, die na betaling van een fikse boete verwijderd wordt.

 

Waar moet je zijn?

Voor de gemiddelde toerist zijn er een vijftal buurten in Praag die er echt toe doen. Starť Město (Oude Stad), is veruit het populairste gebied van Praag. Deze buurt wordt vaak gezien als hťt centrum van Praag en trekt ook veruit de meeste toeristen. Aan de noordkant van de Oude Stad bevindt zich de joodse wijk Josefov. In deze wijk kun je de indrukwekkende oude begraafplaats bezoeken en enkele historische joodse bouwwerken waaronder de Oud-Nieuw Synagoge, de Pinkas Synagoge en het Joods Stadhuis. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt wordt gevormd door Hradčany. Dit is het gebied waarbinnen de Praagse Burcht (Praěsky hrad) valt. Ten zuiden van de burcht ligt de wijk MalŠ Strana, wat een mengeling vormt van enkele drukke straatjes met prachtige rustige stukken die een fraai uitzicht op de rest van Praag bieden. De vijfde buurt die je niet moet overslaan bij een bezoek aan Praag is Nove Mĕsto oftewel de Nieuwe Stad. Naast een aantal bouwwerken die de moeite waard zijn ligt hier ook het immens grote Wenceslasplein. Dit plein loopt vanaf het Wenceslasmonument langzaam af naar het voetgangersgebied waar het belangrijkste winkelgebied van Praag begint.

Bezienswaardigheden

Praag telt een groot aantal bezienswaardigheden, waarbij je keuzes zult moeten maken om een overkill aan indrukken te voorkomen. Must-doís zijn de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het Oude Stadsplein (Staroměstskě nŠmĕstŪ) met de wereldberoemde astronomische klok, de Sint-Vituskathedraal en de Petřin uitkijktoren vanwege het fabuleuze uitzicht over Praag. In de top 10 bezienswaardigheden van Praag vind je nog meer toppers die je niet mag missen. Wat je vooral niet moet vergeten in Praag is om af en toe eens ergens te gaan zitten of staan en om je heen te kijken. Laat de stad op je inwerken en geniet van wat je ziet.

Handige links

top 10 bezienswaardigheden van Praag
Praag voor beginners
Praag informatie
Praag informatie


 

TsjechiŽ...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!