U bent hier: Alles over TsjechiŽ / steden

TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar TsjechiŽ beste reistijd TsjechiŽ
TsjechiŽ weer & klimaatinfo het weer in TsjechiŽ

TsjechiŽ:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holaöovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     Českť Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec KrŠlovť
     KutnŠ Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over TsjechiŽ:
 ● sites over TsjechiŽ

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

AllesoverTsjechiŽ.nl stedeninformatie

Steden in TsjechiŽ

Bijna tien procent van alle plaatsen in TsjechiŽ hebben stadsrechten. Volgens de moderne criteria die gelden voor wat een stad is en wat niet zou een groot deel van deze plaatsen zich niet kwalificeren. Veel van de plaatsen met stadsrechten tellen slechts enkele duizenden inwoners en hebben amper voorzieningen die horen bij een stad. Feitelijk telt TsjechiŽ slechts ťťn grote stad: Praag. De totale agglomeratie is goed voor ruim 1,2 miljoen inwoners, wat overeenkomt met ongeveer twaalf procent van de totale bevolking van TsjechiŽ. Daarna volgen een paar middelgrote steden: Brno (bijna vierhonderdduizend inwoners), het bijna in het uiterste oosten gelegen Ostrava (ruim driehonderdduizend inwoners) en de westelijk gelegen stad Pilsen (Plzeň - nog geen tweehonderdduizend inwoners). daarna volgen zeventien steden die tussen de vijftigduizend en ruim honderdduizend inwoners hebben.

Het centrale plein in Olomouc, een socialistische buitenwijk in Praag en uitzicht over het centrum van Praag

Veel van de Tsjechische steden hebben een aantal overeenkomsten. Zo vind je in de meeste steden historische binnenstad die veelal al eeuwen geleden ontstaan is. In deze binnensteden vind je heel vaak een groot hoofdplein, die niet zelden voorzien is van een pestzuil en/of een indrukwekkende fontein. Het stadhuis bevindt zich vaak ook aan het grootste plein in de binnenstad. Dit bouwwerk springt er vaak uit door de vorm of door de soms zeer uitbundige decoraties of stijlelementen. Vrijwel iedere stad laat een redelijke tot grote hoeveelheid aan na-oorlogse wijken zien. Deze bestaan dan vrijwel uit wat men in TsjechiŽ SŪdliötě noemt. In goed Nederlands vertaald als microdistricten. Deze buitenwijken kenmerken zich door grote hoeveelheden betonnen wooncomplexen aangevuld met allerlei openbare diensten. Vrijwel iedere grotere buitenwijk stammend uit de periode 1950-1990 voldoet aan dit beeld. Na de val van het communistisch regime zijn deze wijken in stand gehouden, echter wel in een aangepaste vorm. Er is vrijheid gekomen wat betreft de invulling van de bouwwerken, veel van de betonnen wooncomplexen kregen letterlijk en figuurlijk kleur. Binnen de vroeger socialistische woningen zie je woningbezit ontstaan en zijn er ook steeds meer bouwwerken die een andere functie krijgen. Zo is er onder andere sprake van een toenemend aantal appartementen in woonwijken die voor toeristische doeleinden gebruikt worden. Zo hebben wij zelf in Brno overnacht in een aparthotel dat gevestigd is in een vroeger wooncomplex nabij een park.

 

Steden informatie

Op www.allesovertsjechie.nl vind je meer uitgebreide informatie over een aantal Tsjechische steden. Naast een algemeen beeld van de betreffende stad wordt er ook vaak minimaal ťťn onderwerp extra uitgelicht.

Klik op een stad voor meer informatie over die stad:
Brno
Českť Budějovice
Českż Krumlov
Hradec KrŠlovť
KutnŠ Hora
Olomouc
Pilsen (Plzeň)
Praag
 

TsjechiŽ...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!