U bent hier: Alles over Tsjechiė / steden / Českż Krumlov

Tsjechiė bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Tsjechiė beste reistijd Tsjechiė
Tsjechiė weer & klimaatinfo het weer in Tsjechiė

Tsjechiė:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holašovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     České Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec Krįlové
     Kutnį Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over Tsjechiė:
 ● sites over Tsjechiė

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

Steden op allesoverTsjechiė.nl: Českż Krumlov

Českż Krumlov

De middeleeuwse stad Českż Krumlov is na Praag de grote publiekstrekker in Tsjechiė. Het historisch centrum van Českż Krumlov staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een dergelijke vermelding staat vrijwel garant voor een grote belangstelling onder toeristen. Als je door Českż Krumlov dan zie je ook altijd wel redelijk grote aantallen toeristen. De grootste drukte heerst hier tijdens het seizoen dat loopt van april tot en met oktober. Tijdens deze maanden kun je het Krumlovkasteel bezoeken en zijn ook de musea geopend. In het winterseizoen sta je op dat soort belangrijke plekken voor een gesloten deur. Echter heeft de schoonheid van Českż Krumlov dan nog steeds zoveel aantrekkingskracht dat toeristen het niet kunnen bezoeken van een paar bezienswaardigheden voor lief nemen. Zo zijn de kasteeltuinen in de winter toch niet echt de moeite waard. Wil je door deze strak aangelegde tuinen rondlopen en het zeer indrukwekkende kasteeltheater van binnen zien dan zul je je trip toch echt in het zomerseizoen in moeten plannen.

 

Historische binnenstad

Het vrijwel geheel autovrije centrum van Českż Krumlov vind haar oorsprong in de 13e eeuw na Christus. De grootste bloeiperiode kende de stad in de periode dat de stad onder de heerschappij van de Rosenberg-dynastie (Rožmberk-dynastie) viel. Helaas is het amper mogelijk, maar als je door de straatjes in het hartje van Českż Krumlov zou wandelen zonder de massa’s toerisme en de aanwezigheid van elektrische straatlantaarns die zou zich zomaar terug kunnen wanen in deze vervlogen tijden. De restauratie van de binnenstad is zo goed uitgevoerd dat Českż Krumlov misschien wel mooier is dan het ooit geweest is. Een extra dimensie vormt de Vltava. Deze rivier kronkelt door het centrum van Českż Krumlov. In de zomermaanden is de Vltava erg populair onder kanoėrs, die vooral bij de brug voor de Mantelbrug veel moeite hebben om het droog te houden. Dit levert veel spektakel op voor toeschouwers die dan ook in grote getale staan te kijken hoe de sportievelingen het ervan af brengen in het water. In de zomermaanden kun je langs het water ook lekker genieten van een hapje en een drankje. Sommige terrassen bevinden zich direct aan het water.

Krumlovkasteel

Dé hotspot van Českż Krumlov is ongetwijfeld het eerder genoemde Krumlovkasteel. Het kasteel kent een combinatie van verschillende stijlen, wat het resultaat is van een periode van vele eeuwen waarin het kasteel stap voor stap groter groeide. Het heeft onder drie invloedrijke families ook een aantal gedeeltelijke transformaties ondergaan. De meest kenmerkende elementen van het kasteel zijn de burchttoren, de Mantelbrug die voorzien is van arcaden over verschillende niveau’s en het prachtige uit de 18e eeuw stammende kasteeltheater. Dit barokke theater kun je alleen maar bezoeken onder begeleiding van een gids (mei tot en met oktober, dagelijks van 10 tot 16 uur). Garantie dat je inderdaad in die periode binnen kunt is er niet, want bijvoorbeeld eind augustus 2012 was het theater een paar dagen gesloten voor het publiek. De rest van het Krumlovkasteel kon wel bezocht worden. Als het kasteel zelf overigens niet direct je interesse wekt is het toch de moeite waard om door de binnenplaatsen van het kasteel richting de Mantelbrug te lopen. Vanaf het kasteel heb je immers een prachtig uitzicht over de binnenstad van Českż Krumlov.

Betaal niet teveel voor je hotel of andere accommodatie

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Českż Krumlov dan kun je gebruik maken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B's. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken. Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Českż Krumlov vindt. Ook worden de prijzen van de officiėle hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs!
Bekijk hier de laagste prijzen voor hotels en accommodaties in Českż Krumlov voor jouw reisdata!

Andere bezienswaardigheden

Naast het kasteel en de oude binnenstad zijn er nog een aantal bezienswaardigheden in Českż Krumlov die de moeite waard maken om deze stad in Zuid-Bohemen te bezoeken. Liefhebbers van musea kunnen het Egon Schielecentrum bezoeken, het wassenbeeldenmuseum, het Poppenkabinet, het Streekmuseum en het Marionettenmuseum. Bouwwerken die de moeite waard zijn zijn Nįmĕstķ Svornosti, de St.-Vituskerk en de Mantelbrug. Op de top 10 bezienswaardigheden van Českż Krumlov vind je de tien beste bezienswaardigheden van de stad. Als je naar Českż Krumlov komt dan kun je er het beste voor zorgen dat je bijtijds in de stad bent. Vanaf het middaguur wordt het snel druk en neemt ook de beschikbaarheid op de parkeerplaatsen af. Deze parkeerplaatsen liggen overigens net buiten de historische binnenstad, waarna je binnen enkele minuten het centrum binnenwandelt.

Handige links

top 10 bezienswaardigheden van Českż Krumlov
Českż Krumlov informatie
Českż Krumlov informatie
Českż Krumlov startpagina

Tsjechiė...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!