U bent hier: Alles over TsjechiŽ / wintersport

TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar TsjechiŽ beste reistijd TsjechiŽ
TsjechiŽ weer & klimaatinfo het weer in TsjechiŽ

TsjechiŽ:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holaöovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     Českť Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec KrŠlovť
     KutnŠ Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over TsjechiŽ:
 ● sites over TsjechiŽ

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

Alles over TsjechiŽ: wintersport

Wintersport in TsjechiŽ

Dť reden om in de wintermaanden naar TsjechiŽ op vakantie te gaan is de wintersport. In de meeste toeristenoorden en steden is in de wintermaanden verder vrij weinig te beleven voor toeristen. Er zijn dan vrijwel geen festivals of grote evenementen die internationaal publiek aan moeten trekken. Veel bezienswaardigheden zoals musea, kastelen en kloosters houden hun deuren gedurende het winterseizoen gesloten voor bezoekers. Dat betekent automatisch dat het toerisme zich in de winter naast Praag vooral concentreert in de wintersportgebieden in het Reuzengebergte in het noorden van TsjechiŽ, in de äumava en in het noorden van MoraviŽ.

 

Skigebieden

De skigebieden in TsjechiŽ zijn vooral geschikt voor beginnende skiŽrs en families met kinderen. Hoewel de faciliteiten uitstekend zijn en de sneeuwcondities tijdens het wintersportseizoen over het algemeen prima zijn moet TsjechiŽ het als wintersportland het op een aantal punten toch afleggen tegen skibestemmingen zoals Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Het allerbelangrijkste punt is dat de pistes zowel in lengte als in moeilijkheidsgraad het afleggen ten opzichte van de Alpenlanden. Wie lange skitochten wil maken en/of vooral van rode of zwarte skipistes af wil dalen die moet zich afvragen of TsjechiŽ wel de meest geschikte bestemming is. Wie echter gewoon lekker recreatief wil skiŽn, snowboarden of langlaufen die kan dat in TsjechiŽ echter prima doen.

wintersport in TsjechiŽ

Drukte

Het wintersportseizoen in TsjechiŽ begint in de regel ongeveer halverwege december en houdt aan tot medio maart. Als je geluk hebt valt de dooi later in en kunnen de pistes nog iets langer openblijven. Sommige skibestemmingen zoals Kramolin bij het Lipnomeer maken gebruik van sneeuwkanonnen om in ieder geval de piste van een dikke laag kunstsneeuw te voorzien. Indien de temperatuur niet te ver boven het vriespunt uitstijgt doet dat prima zijn werk. De drukkere periodes in de skigebieden vallen rond de feestdagen en voor het skiŽn in Liono nad Vltavou ook nog tijdens de Nederlandse voorjaarsvakantie, tenzij dat die te laat valt en de sneeuw al verdwenen is. Je merkt met name aan het Lipnomeer dat de prijzen voor de accommodaties in die periodes dan een stuk duurder zijn dan tijdens andere weken. Wat betreft de drukte kun je het ook duidelijk merken als het weekend is. De Tsjechen trekken dan zelf massaal naar de skipistes en loipes indien de weersomstandigheden zich daarvoor lenen.

Prijzen

SkiŽn en andere vormen van wintersport kost in TsjechiŽ nog steeds aanzienlijk minder dan in de Alpenlanden. De lagere prijzen zijn op alle manieren terug te vinden. Over het algemeen liggen de huurprijzen van hotelkamers, appartementen en vakantiewoningen al lager dan op veel andere skibestemmingen. Lagere tarieven vind je vooral ook terug in de huurprijs van materialen en de skipassen. Met sommige skibestemmingen in Frankrijk maar vooral Zwitserland scheelt het meer dan de helft in kosten. De grootste winst valt vaak nog te behalen bij het verteer. Eten en drinken kost in TsjechiŽ aanzienlijk minder dan op veel andere plaatsen. Een halve liter bier kost hier vaak nog minder dan een normaal glas pils elders. Wie uit gaat eten vraagt zich af hoe ze eigenlijk voor dat geld een maaltijd voor kunnen schotelen.

Handige links

klimaatinfo TsjechiŽ
Lipnomeer wintersport
sneeuwhoogtes in TsjechiŽ
 

TsjechiŽ...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!