U bent hier: Alles over TsjechiŽ / weer

TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar TsjechiŽ beste reistijd TsjechiŽ
TsjechiŽ weer & klimaatinfo het weer in TsjechiŽ

TsjechiŽ:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holaöovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     Českť Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec KrŠlovť
     KutnŠ Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over TsjechiŽ:
 ● sites over TsjechiŽ

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

Alles over TsjechiŽ: weer & klimaat

Het klimaat van TsjechiŽ

TsjechiŽ heeft een klimaat dat op een overgangsgebied ligt van een gematigd landklimaat (type Cfb volgens de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger) en een gematigd landklimaat (type Dfb) richting het oosten. In het Reuzengebergte komt lokaal een koel landklimaat voor. Het weer in TsjechiŽ staat net als in Nederland deels onder invloed van de Noordzee en vooral ook van de Atlantische Oceaan. Door het ontbreken van serieuze berggebieden ten westen van TsjechiŽ kunnen depressies vanuit het westen gemakkelijk tot in TsjechiŽ komen. Wat je vaak ziet is dat het weer in TsjechiŽ redelijk in de pas loopt met dat van Nederland. De seizoenen lopen praktisch gelijk, hoewel de winter met name in de hoger gelegen gebieden wel wat standvastiger kan zijn. De momenten dat het weer in TsjechiŽ wel heel erg verschilt met dat van Nederland is als er boven of vooral ten westen van TsjechiŽ een krachtig hogedrukgebied ligt. Deze kunnen er in de zomer voor zorgen dat koudefronten op afstand blijven en er langdurig warm zomers weer kan heersen. In de wintermaanden werkt zoín systeem juist omgedraaid: relatief warme en vochtige lucht heeft dan minder kans om TsjechiŽ te bereiken. Met name in de maanden januari en februari kan een krachtig hogedrukgebied ten oosten van TsjechiŽ zorgen voor zeer lage temperaturen met een aanvoer van ijzige kou vanuit Rusland.

 

Extremen

Net als ieder ander land is het klimaat van TsjechiŽ uit te drukken in langjarige gemiddelde cijfers. Omdat TsjechiŽ wat dieper op het continent ligt en er meerdere variaties mogelijk zijn van krachtige systemen die hun invloed uitoefenen op het weer in TsjechiŽ is het weerbeeld in TsjechiŽ wispelturiger. Er zijn gewoonweg grotere afwijkingen mogelijk van de langjarige gemiddeldes. Ook merk je dat een weeromslag hier heftiger kan zijn. De temperatuur kan binnen een etmaal gemakkelijk met tien tot vijftien graden dalen. Sta er niet van te kijken als een laag sneeuw binnen ťťn of twee dagen vrijwel helemaal verdwenen is door heftig intredende dooi. Zo kan in de zomermaanden een zomerse periode ineens omslaan in een relatief koele, grijze en vaak ook natte dag. De grimmigheid van het weer is in ieder seizoen waar te nemen. Sta er niet van te kijken als de ene dag in mei zomers warm is en het twee dagen later slechts tien graden wordt. Ook binnen een zelfde dag kan het weer heel plots omslaan. Het is ons al regelmatig voorgekomen dat we bij zomers weer liepen te fotograferen en dat de lucht binnen tien minuten helemaal donker werd en het ineens heel heftig begon te regenen.

De zon schijnt alweer op de gevels terwijl de donkere regenwolken op de achtergrond verder drijven
Op een zomerse dag kan het weer ineens omslaan zoals hier te zien is

Vocht

In TsjechiŽ valt gemiddeld vijfhonderd millimeter neerslag op jaarbasis, wat ongeveer een kwart minder is dan in Nederland. In verhouding valt er juist een groter deel in de vorm van sneeuw of andere winterse neerslag. Wat je in de zomer wel merkt is dat het vocht in de lucht langer kan blijven hangen na een dag met regen. Over het algemeen staat er in TsjechiŽ wat minder wind waardoor de vochtigheid langer in de lucht kan blijven hangen. Je merkt dan ook dat als er geen sprake is van zonnig weer door een sterk hogedrukgebied er vrij gemakkelijk een wolkendek ontstaat.

Weersverwachting

De weersvoorspellingen in TsjechiŽ zijn voor de langere termijn soms vrij onzuiver. Niet zelden is het wat lastiger te voorspellen of een buienfront wel tot in TsjechiŽ geraakt of niet. Ook hangt de temperatuur veel af van de dikte van het wolkendek. Het wel of niet doorbreken van de zon maakt een wezenlijk verschil uit voor het uiteindelijke weerbeeld en de te behalen maximumtemperatuur.

Klimaattabel Praag
  maximum
temperatuur
gemiddeld
minimum
temperatuur
gemiddeld
zonuren
per dag
gemiddeld
gemiddeld
aantal dagen
met neerslag
per maand
gemiddelde
hoeveelheid
neerslag
per maand
januari 1 įC -4 įC 2 14 25 mm
februari 4 įC -3 įC 3 13 23 mm
maart 9 įC 0 įC 4 13 30 mm
april 14 įC 3 įC 6 12 38 mm
mei 19 įC 8 įC 7 14 67 mm
juni 23 įC 11 įC 7 14 70 mm
juli 24 įC 13 įC 7 14 68 mm
augustus 24 įC 12 įC 7 13 71 mm
september 20 įC 9 įC 5 12 42 mm
oktober 14 įC 5 įC 4 13 31 mm
november 7 įC 1 įC 2 15 35 mm
december 3 įC -2 įC 2 15 26 mm
Handige links

klimaatinfo TsjechiŽ
beste reisperiode voor zonvakantie in TsjechiŽ
weersverwachting voor TsjechiŽ
 

TsjechiŽ...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!