Eten in Tsjechië
Eten in Tsjechië kan net als hier op twee manieren: je kookt zelf of
je laat voor je koken. Uit eten in een restaurant of simpeler kan ook
in Tsjechië op veel plekken. De meeste dorpen hebben wel een
‘restaurace’ waar je een maaltijd kunt nuttigen. Uit eten is in
Tsjechië vrij gebruikelijk. Je zult dan ook merken dat de
bezettingsgraad in de eetgelegenheden over het algemeen uitstekend is.
Op de meeste plekken is uit eten prima betaalbaar, iets wat zeker
meeweegt bij de populariteit van uit eten. Voor westerse begrippen is
uit eten in Tsjechië ronduit goedkoop, soms zelfs spotgoedkoop. Zeker
als je de drukste toeristengebieden en exclusievere restaurants mijdt
dan betaal je niet veel voor een maaltijd. Als je op vakantie bent zou
je je zelfs af moeten vragen of het prijsverschil tussen zelf koken en
uit eten nog wel de moeite waard is.

Restaurants
Het woord ‘restaurace’ wordt in Tsjechië eigenlijk voor bijna iedere
eetgelegenheid gebruikt. Het zegt daarom weinig over het
kwaliteitsniveau van het etablissement of de uitgebreidheid van de
menukaart. Het aanbod van restaurants is de afgelopen jaren veel
gevarieerder geworden dan vroeger. Naast de traditionele Tsjechische
keuken zie je veel meer internationale gerechten op de kaarten
verschijnen. Ook merk je dat restaurants die geheel op een
buitenlandse keuken gebaseerd zijn ook in korte tijd enorm populair
geworden zijn in Tsjechië. Zo kun je op veel plekken terecht voor
Italiaans eten en zijn ook de Chinese, Japanse en Mexicaanse keuken
inmiddels zeer populair in Tsjechië. Je merkt wel dat dit soort
ontwikkelingen sneller gaan in grotere steden en toeristische plaatsen
dan elders in het land. Op steeds meer plekken is de menukaart naast
Tsjechisch ook in het Engels en/of Duits opgesteld. In Praag zul je
soms ook Frans, Italiaans of zelfs Nederlands aantreffen op een
menukaart.
Maaltijd
Vlees en in mindere mate ook vis vormt het belangrijkste ingrediënt
van de warme maaltijd. Deze wordt vooral aangevuld met
koolhydraatrijke bijgerechten zoals gebakken aardappelen, friet,
gepofte aardappelen, rijst of de zeer populaire knoedels (knedlíky).
Groentes worden standaard vaak niet geserveerd bij een maaltijd. In
sommige gerechten zitten ze verwerkt, zoals prei, kool, paprika en ui,
bij veel gerechten zie je soms slechts één blaadje sla ter decoratie.
Varkensvlees en in iets mindere mate rundvlees zie je op veel
menukaarten terug. Populair zijn worst, schnitzel (oorspronkelijk van
kalfsvlees maar ook gemaakt met varkensvlees of kipfilet), goulash en
karbonades. Een erg populair lunchgerecht is goulash, die normaal
geserveerd wordt met knoedels.
Manieren
Wie nog nooit in Tsjechië uit is gaan eten die zal misschien eventjes
moeten wennen aan hoe het er in een restaurant in Tsjechië aan
toegaat. Ten eerste is het de bedoeling dat de man altijd als eerste
een restaurant betreedt. Dat heeft niets te maken met de positie van
de man ten opzichte van de vrouw. Het is de taak van de man om eerst
te kijken of het restaurant wel geschikt is voor de vrouw. Wie goed
oplet die ziet dat de Tsjechen deze regel nog steeds toepassen.
Als je een restaurant binnenkomt of een terras betreedt kun je gewoon
zelf een vrije tafel uitzoeken. Je hoeft vrijwel nooit te wachten
totdat het personeel je een tafel toewijst. Als de zaak vrijwel vol
zit of je met een grotere groep een restaurant binnenkomt is het vaak
wel even handig om het bedienend personeel om een tafel te vragen.
Zeker voor tafels van 8 personen of meer moet er vaak eventjes wat
verzet worden.
Wie klaar is met eten die moet er rekening mee houden dat het bord
vrijwel meteen weggehaald wordt door de bediening, ongeacht of je
tafelgenoten ook al klaar zijn met eten. Stoppen met eten is een teken
voor de ober of dienster om je bord weg te halen. Eventjes een pauze
inlassen kun je dus vergeten. In Nederland zou dit als erg vreemd
ervaren worden, in Tsjechië ziet men het laten staan van de borden als
ongepast. Heb je iemand van de bediening nodig? Doe dat niet door
opvallend door de zaak te gaan schreeuwen maar wenk ze discreet.
Handige links
recepten uit de Tsjechische keuken
|