U bent hier: Alles over TsjechiŽ / drinken

TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar TsjechiŽ beste reistijd TsjechiŽ
TsjechiŽ weer & klimaatinfo het weer in TsjechiŽ

TsjechiŽ:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holaöovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     Českť Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec KrŠlovť
     KutnŠ Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over TsjechiŽ:
 ● sites over TsjechiŽ

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

Alles over TsjechiŽ: drinken

Drinken in TsjechiŽ

Wie naar TsjechiŽ op vakantie gaat die zal ter plaatse veel van de dranken die je in Nederland kunt drinken ook gewoon terugvinden. Zuivelproducten kunnen wat anders smaken, Fristi zul je tevergeefs in de supermarkten zoeken en ook de typische Nederlandse kruidenbitters zul je in TsjechiŽ niet aantreffen. Verder lijkt het aanbod veel op wat wij drinken. Wat betreft de frisdranken zie je dat het aanbod van allerlei soorten ijsthee groter is dan in Nederland. Ook kent TsjechiŽ een aantal frisdranken (uit buurland Slowakije) zoals het kruidige Kofola (wat iets weg heeft van cola) en Vinea, dat zoals de naam al aanduidt van druiven gemaakt wordt. In TsjechiŽ drinkt men ook graag mineraalwater, zowel met als zonder koolzuur.

 

Bier

Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld. Gemiddeld drinkt een volwassen Tsjech ongeveer 140-150 liter bier per jaar, wat neerkomt op bijna een halve liter per dag. TsjechiŽ is het land waar biersoort pils uitgevonden is. Van alle bieren die in TsjechiŽ gedronken worden is een redelijke hoeveelheid van deze ondergistende biersoort. Ook op het gebied van donkere bieren heeft TsjechiŽ een grote reputatie hoog te houden. Bier wordt vooral in halve liter glazen geschonken, waarvoor je meestal nog minder betaalt dan wat je in Nederland voor een glas van een kwart liter neertelt. Vooral bij of rond een maaltijd bestelt men graag een biertje. Waar bier drinken in Nederland vooral een mannenaangelegenheid lijkt te zijn, daar doen de dames in TsjechiŽ bijna net zo hard mee als de mannen. Dť merken in TsjechiŽ zijn Pilsner Urquell (lokaal ook Plzeňskż Prazdroj genoemd) uit de stad Pilsen en Budvar uit Českť Budějovice.

Sterke drank

In TsjechiŽ is wodka waarschijnlijk de meest populaire gedestileerde drank die gedronken wordt. Naast de standaard vodkaís is er ook hier een vrij groot aanbod van vodka met allerlei smaakjes er aan toegevoegd. Deze zijn vooral populair onder de jongere generaties. Een populaire lokale drank is slivovice, de van gefermenteerde pruimen gemaakte brandewijn die in enorm veel landen in voormalig Oost-Europa gedronken wordt. In TsjechiŽ kun je redelijk wat huisgestookte slivovice vinden die vaak een redelijk hoog gehalte aan alcohol bevat. Alcoholpercentages van meer dan vijftig procent zijn niet uitzonderlijk. Een andere nationale drank is Becherovka. Deze kruidenbitter wordt vooral puur gedronken. Er zijn echter ook speciale varianten die bedoeld zijn om mee te mixen. Jammer voor de liefhebbers: Becherovka tref je buiten TsjechiŽ maar beperkt aan. Vrijwel de hele productie wordt in TsjechiŽ zelf verkocht.

Wijnen

In Nederland zul je niet snel wijnen uit TsjechiŽ aantreffen, in TsjechiŽ zelf is dat wel anders. Het land staat niet bekend als een wijnproducerend land, maar in verschillende streken in TsjechiŽ worden uitstekende wijnen gemaakt. Het land en het klimaat zijn goed genoeg om uitstekende wijndruiven te telen en deze te verwerken tot aangename wijnen. De wijnen komen vooral van de wijngaarden in het zuiden van MoraviŽ. Wie beslist om bij de maaltijd geen bier maar wijn te bestellen die zou tijdens de vakantie in TsjechiŽ zeker eens een lokale wijn uit moeten proberen. Nederlanders zijn over het algemeen iets meer gecharmeerd van de witte wijnen dan van de rode varianten. In toeristische plaatsen zoals Cesky Krumlov heb je winkeltjes die gespecialiseerd zijn in de verkoop van lokale wijnen. Leuk om op deze manier een stukje TsjechiŽ mee naar huis te nemen.

Handige links

Bierbrouwerij van Pilsen
informatie over Becherovka
officiŽle Becherovka site
 

TsjechiŽ...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!