U bent hier: Alles over TsjechiŽ / dorpen / Lipno nad Vltavou

TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar TsjechiŽ beste reistijd TsjechiŽ
TsjechiŽ weer & klimaatinfo het weer in TsjechiŽ

TsjechiŽ:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● bezienswaardigheden
 ● dorpen
    Holaöovice
     Lipno nad Vltavou
 ● drinken
 ● eten
 ● reisinformatie
 ● steden
     Brno
     Českť Budějovice
     Českż Krumlov
     Hradec KrŠlovť
     KutnŠ Hora
     Olomouc
    ○ Pilsen (Plzeň)
     Praag
 ● veiligheid
 ● weer
 ● wintersport
  Meer informatie over TsjechiŽ:
 ● sites over TsjechiŽ

© alle rechten voorbehouden - dimi3.nl

Dorpen op allesoverTsjechiŽ.nl: Lipno nad Vltavou

Lipno nad Vltavou

Lipno nad VltavouTot het einde van de vorige eeuw waren er weinig Nederlanders die Lipno nad Vltavou kenden. Dat is inmiddels wel veranderd. Lipno nad Vltavou is ťťn van de meest populaire vakantiebestemmingen geworden in TsjechiŽ. Dat dankt het aan het in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegde stuwmeer Lipnomeer (ook wel de ďZee van Zuid-BohemenĒ genoemd), de ruim negenhonderd meter hoge berg waartegen het dorp gebouwd is en de investeringen van lokale en buitenlandse projectontwikkelaars. Zo is zijn er direct bij het meer een aantal vakantieparken verrezen die (mede) dankzij Nederlandse investeerders gerealiseerd hebben kunnen worden. Een voorbeeld is het direct aan het Lipnomeer gelegen Landal Lipno Marina (ruim 300 appartementen) en het daarachter gelegen Lipno Lake Resort, dat praktisch aan de skipiste ligt. Dankzij projecten zoals deze twee is Lipno nad Vltavou een populaire vakantiebestemming geworden onder Nederlanders. In de wintermaanden gaat men vooral naar Lipno nad Vltavou om te wintersporten, de overige tijd van het jaar komt men om andere sporten te beoefenen of gewoonweg om van de omgeving te genieten.

 

Wintersport

Het Kramolin wintersportgebied is een goed alternatief voor de wintersportgebieden die in het noorden van TsjechiŽ liggen. Ervaren skiŽrs die lange tochten willen maken of op zoek zijn naar spannende afdalingen die moeten het hier niet zoeken. Wťl is Lipno nad Vltavou een hartstikke leuke wintersportbestemming voor families met (jonge) kinderen. Omdat het hier allemaal wat minder steil is gaat het over het algemeen ook wat minder hard wat aangenaam is als je als beginnende skiŽr de piste af moet. Voor jonge kinderen is het hier ook zeker veiliger dan op sommige andere skibestemmingen waar vooral de tieners en twintigers met hoge snelheid voorbijvliegen. Deze regio op zich is niet sneeuwzeker, de skipiste van Lipno nad Vltavou is dat bijna wel. Vanaf het begin van het skiseizoen (een week voor Kerst) tot het einde (twee week van maart) is er een skipiste die bestaat uit kunstsneeuw. Als het echt te warm wordt dan kan er mogelijk niet geskied worden, maar dat geldt voor ieder wintersportgebied.

Zomersport

Sporten op het LipnomeerIn de zomer staan andere sporten centraal in Lipno nad Vltavou. Bij InterSport worden dan mountainbikes verhuurd in plaats van skiís, de stoeltjeslift wordt vooral gebruikt door MTBíers en wandelaars en het Lipnomeer wordt ingezet voor allerlei wateractiviteiten. Je merkt dat het in de zomermaanden misschien nog wel drukker is dan tijdens het wintersportseizoen. Dat geldt vooral voor de weekeinden, als er ook veel lokale bevolking naar Lipno nad Vltavou om allerlei sporten te beoefenen. Het meest populair zijn fietsen (mountainbike) en wandelen. Op de fietspaden zie je ook redelijk veel mensen op skeelers voorbijkomen. De berg waar in de wintermaanden mensen op skiís voorbijkomen is in de zomer veranderd in Active Park Lipno. De stoeltjeslift wordt dan gebruikt om mensen met of zonder fiets naar boven te helpen, waarna met al wandelend of fietsend naar beneden kan gaan. Op/in het meer wordt gezeild, gesurft en natuurlijk ook gezwommen. Op tien minuten rijden kun je kun je kanoŽn. Het dorp Vyööi Brod ligt net na de dam van het stuwmeer, waardoor het er in het water uitstekend gekanood kan worden. Je kunt daar kanoís huren, waarna je een kanotocht kunt maken van tientallen kilometers als je dat wilt.

 

Lipnocard

Voor toeristen die in Lipno nad Vltavou verblijven is er de Lipno Card. Deze pas geeft je onder andere recht op kortingen op bijvoorbeeld activiteiten (stoeltjeslift, klimpark, bikepark), huur van sportuitrusting (skiís, fietsen, accessoires) en op bepaalde bestedingen bij een aantal horecagelegenheden. Ook worden er kortingen gegeven op rondleidingen en de toegangsprijzen van een aantal kastelen en musea. Op de site www.lipnocard.cz staat exact uitgelegd welke kortingen er op dat moment gelden. Zorg ervoor dat je de Lipno Card laat zien voordat je betaalt.

Winkelen, eten en drinken

Inkopen kun je doen bij supermarkt Coop, die aan het begin van SkiareŠl Lipno ligt. Deze supermarkt voldoet ruimschoots in de meeste basisbehoeftes. Verwacht geen gigantische winkel met een assortiment van duizenden artikelen. Of je Łberhaupt zelf voor je eten zou willen zorgen zou je je afvragen als je de prijzen in de restaurants hier ziet. Uit eten in Lipno nad Vltavou is redelijk goedkoop. Voor tien euro per persoon kun je hier al prima eten. Wie bereid is iets meer uit te geven die zou eens in Bleu Restaurant bij Lipno Point moeten gaan kijken. Naar onze mening is dit het beste restaurant van het dorp. Een lokale specialiteit die wij bij Restaurant Admiral geregeld eten is Toast op Sumavaanse wijze, oftewel Topinka masovŠ. Bestel dan wel de variant met (varkens)vlees.

Handige links

Lipno nad Vltavou op Lipno voor beginners
Lipno nad Vltavou op mooistedorpjes.nl
Lipnomeer wintersport

Het Lipnomeer in de wintermaanden
 

TsjechiŽ...  cultuur en natuur in Centraal-Europa!